De vägleder dig som vill driva hästföretag

De vägleder dig som vill driva hästföretag

Det är inte lätt att få koll på allting när det är dags att starta ett företag. Än mer tydligt blir det kanske för den som går i tankarna om att starta ett hästföretag. För Jerker Bjurman var kontakten med Hästföretagarcentrum välbehövlig för att kunna se helheten.


Jerker, som är uppvuxen på en lantbruksgård, hade varit delaktig i driften sedan barnsben. Men när han nyligen fick chansen att ta över driften av gården märkte han snabbt att det var mycket mer att tänka på än vad han först hade kunnat ana. När Jerker kom i kontakt med LRF Häst, som är en del av samarbetet Hästföretagarcentrum, var det mycket som föll på plats.
– Jag är otroligt tacksam för den hjälp och kunskap jag fått via LRF Häst. Dels deltog jag i en föreläsning i ekonomi för hästföretagare, den tillhandahölls av LRF Konsults affärsrådgivare med specialistkompetens inom häst. Jag har haft otrolig mycket nytta av det jag lärde mig. Hästföretagarcentrum har hjälpt mig att lägga många pusselbitar som gjort att helheten blivit mycket tydligare, berättar Jerker.

Hästföretagarcentrum
Samarbetet Hästföretagarcentrum uppstod för att kunna erbjuda än vassare rådgivning och kompetensutveckling till blivande och befintliga hästföretagare. Detta sker idag bl.a. genom att erbjuda gemensamma satsningar som exempelvis nyföretagarrådgivning, mer info hittar du på hemsidan. Det erbjuds också kurser i arbetsmiljö i regi av Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS) m.m. Hästföretagarcentrum anordnar även Hästföretagardagar i samarbete med LRFs regioner och under 2016 genomfördes tio träffar fördelade över hela landet – från Sjöbo i söder till Umeå i norr.
– Det här samarbetet gör att vi tillsammans kan ta fram förmånligare erbjudanden till hästföretagarna samtidigt som vi med gemensamma krafter når ut till fler, säger Erica Lindberg som är verksamhetsansvarig för LRF Häst.
Även Becky Evensen, utbildningschef på Flyinge och Strömsholm, anser att samarbetet är något som gynnar de som är eller funderar på att bli hästföretagare.
– Tillsammans har vi stor kompetens inom hästföretagande och kan erbjuda såväl grundutbildningar som kompetensutveckling och rådgivning med mera.  Vårt samarbete stärker erbjudandet till hästnäringen och företagarna.

Fler träffar planeras
För Hästföretagarcentrum pågår just nu planeringen av flera träffar under 2017. I mars arrangeras bl.a. ett första webbinarium i ämnet hästbeskattning; ett område som efterfrågats av många hästföretagare.
www.hastforetagarcentrum.se hittar du mer information och även kalendariet med kommande träffar.