Kvalitetshäst för alla!

Kvalitetshäst för alla!

På Myrsjö Gård i Uppsala län föder man upp kvalitetshästar efter en alldeles egen idé. Hemligheten ligger i förståelsen av inte bara genetikens betydelse – utan också miljöns, och särskilt då fölens allra första känsliga tid i livet.


Anita Rostner, som tillsammans med sin man Anders Palmér driver och äger Myrsjö Gård Stuteri och Seminstation har ett livslångt hästkunnande i sig.
– Jag är i princip född i stallet. När jag var liten hade mamma häst så när hon var ute och red låste hon in mig i hästboxen, säger hon och skrattar, men tillägger:
– Ja, det fanns andra där i stallet då förstås.
Myrsjö Gård har varit så framgångsrika i sitt avelsprogram att deras föl regelbundet visats på prestigefyllda Riksföl, hela 16 gånger, med två förstaplaceringar och såväl andra-, tredje- och fjärdeplaceringar sedan de började delta 2003.

Dessutom har halvsystrarna My Princess och Wild Wilma båda fått gångartsdiplom på treårstest, och My Princess blev dessutom Sveriges bästa treåriga gångartsto när hon tog hem Kungakannan och vann Svenskt Avel- och Sportchampionat på Flyinge.
På Breeders i Flyinge har hästar från Myrsjö Gård visats upp hela 13 gånger, så det råder inget tvivel om att man föder upp travare och svenska halvblod av mycket hög kvalitet.
Men Anita vill nyansera bilden av Myrsjö som bara en producent av kvalitetshästar för den yppersta tävlingseliten.
– Vi vänder oss till alla, det spelar ingen roll om det är amatörer eller elit, om det är för sport eller till exempel en ridskolehäst man söker. ”Lisa på landet” är också välkommen.
När Anita berättar mer om filosofin bakom Myrsjö Gård blir hemligheterna bakom deras framgångar egentligen ganska självklara.
– Det handlar inte bara om genetik, säger Anita. Och du kan inte se på en häst om den är bra för avel, det märks i dess egenskaper mer än i dess fysionomi.
– Det handlar mycket om att plocka ut rätt kombinationer hos hästarna. Men minst lika viktigt är föltiden. Första tiden är enormt betydelsefull för fölens trygghet. De får inte lämnas bort för tidigt. Det här uppskattar många framgångsrika travtränare som inackorderar sina avelsston här, de förstår vikten av en bra föltid, mer än ridfolket många gånger gör. Tränarna vill gärna att fölen ska växa upp i våra kuperade marker, berättar Anita.

Vi vänder oss till alla, det spelar ingen roll om det är amatörer eller elit!

Sedan 2007 har Myrsjö Gård drivit seminstation där man tagit emot ston av alla raser för insemination, även som helinackorderingar, och sedan 2012 har man tappat hingstar och håller egna prisbelönta avelshingstar.
Den mänskliga sidan i Myrsjö Gårds filosofi lyser igenom också i det faktum att man behandlar sina hästar så väl livet igenom.
– De ston vi har i avel säljer vi inte, berättar Anita.
– De avslutar sina dagar hos oss när de blir gamla.


Hemsida


Myrsjö Gård

Torstuna
74972
Fjärdhundra
Telefon: 0704-769873,
                 0705-511171
Mail:  rostner@telia.com