Utbildningar för dig som drömmer om att jobba med hästar

Utbildningar för dig som drömmer om att jobba med hästar

Hos Vretagymnasiet finns utbildningarna för dig som vill ha ett yrkesverksamt liv med hästar framtiden. Här finns möjlighet till boende på skolan både för både dig och din häst och nytt för i år är att skolan även erbjuder komvuxvuxenutbildning, där du har chans att läsa till hästskötare.


Vackert beläget med natursköna omgivningar och fina ridslingor alldeles runt hörnet har Vreta sin fräscha anläggning. Här finns två utebanor, en travbana samt fina ridhus och stallar med kvalificerad och engagerad personal i spetsen.

Komvux Grundläggande hästhållning
Ett tillskott hos Vreta är deras vuxenutbildning som är förlagt på heltid under 40 veckor. Efter avslutad utbildning har du möjlighet att jobba som hästskötare inom hästnäringen, t.ex. på ridskolor, stuteri, utbildningsstall, hos tävlingsryttare, inom hästturism eller med hästar inom olika andra områden. Utbildningen avslutas med möjligheten att avlägga Yrkesprov för Hästskötare.
Carina Lundgren är utbildningsansvarig på den nya hästskötarutbildningen. Hon är förväntansfull inför det nya läsåret.
– Det är första gången som vi kör den här utbildningen i samarbete med Komvux, säger hon. Denna utbildningen är också en bra som förberedande för den som sedan vill fortsätta sina studier hos oss på Yrkeshögskolan, Hippologen. För att avlägga Yrkesprov till SRL- ridlärare eller tränarutbildning är Godkänt Yrkesprov för Hästskötare obligatoriskt.

Praktik en väg in i arbetslivet
Under din tid hos Vreta ingår också praktik som en del av utbildningen. En uppskattad del där man får knyta samman sina teoretiska kunskaper med det praktiska för att lära sig hur det fungerar när man väl är ute i arbetslivet.
– Ungefär en tredjedel består av praktik som man också kan förlägga på sin hemort om man så önskar, förklarar Carina.
Praktiken har visat sig inte bara befästa kunskapen, utan även vara ett sätt att knyta värdefulla kontakter. Många har haft turen att få jobb på sina tidigare praktikplatser efter avslutade studier.

YH-utbildning läs till ridlärare
Du som har sikte på att fördjupa dina kunskaper inom hästområdet och tänker dig ett yrkesverksamt liv som ridlärare, tränare, egen företagare och liknande inom hästsektorn så är YH-utbildningen hos Vreta ett bra alternativ. En bred utbildning som ger dig stora valmöjligheter efteråt.
– Den skolförlagda tiden är mest på sommaren och enstaka veckor under vinterhalvåret. I övrigt är det distansstudier och praktik, säger Carina.
Under utbildningen har du möjlighet att avlägga Svenska Ridsportförbundets Yrkesprov till Hästskötare, samt avlägga Yrkesprov till Diplomerad Svensk Ridlärare SRL.

Bra att veta
För att kunna bli behörig till YH utbildningen ska du ha godkänt ridintyg. Detta intyg utfärdas av Vretagymnasiets personal i samband med ridprov, som du gör på Vretagymnasiets skolhästar.
Om du blir antagen till utbildningen bör du ha med dig en egen häst som ligger på utbildningsnivån LB/LA dressyr och/eller 1.00-1.20 hoppning.
Förkunskaper till utbildningen är den kunskap som motsvarar Naturbruksprogrammets hästkurser:   ”Hästkunskap 1+2+3” samt  ”Ridning 1+2”.
Har man inte gått gymnasieutbildning inom häst skall man ha motsvarande kunskaper, vilket innebär att man i ett personligt brev redogör för sin tidigare hästbakgrund och gärna tillstyrker med tex intyg på tävlingsresultat från TDB, arbetsintyg, referenser från ridlärare/tränare osv.

En bra start
Att gå en utbildning hos Vreta innebär goda referenser för framtiden. Ungefär 85% av alla studerande inom Yrkeshögskolan får jobb när de är klara. Eller väljer att starta eget för den delen.
– Livet som studerande hos Vreta innebär stor gemenskap med dina klasskamrater, vilket tidigare studerande vittnar om som väldigt positivt, säger Carina.

Viktig information

Missa inte sista anmälningsdatum till respektive utbildning.
YH-Häst
Startdatum: 29 maj 2017
Sista ansökningsdag: 1 mars 2017
Separata datum för dig som skall validera till år 2: Startdatum: 13 mars 2017
Sista ansökningsdag: 1 februari 2017

Komvux-Häst
Nästa kursstart: 22 augusti 2017
Sista ansökningsdag: 15 maj 2017


Mer information om skolan och hur man anmäler sig finner du på deras hemsida