En av världens största hobbys

Frimärkssamlandet har sedan länge varit en av världens största hobbys. 1949 gick två rektorer ut i media med sin uppfattning om samlandet; det är inte bara en hobby, det lär barn ordning och reda samt bidrar till allmänbildning och nyfikenhet. Något som behövs idag, mer än någonsin.


Frimärkssamlandet har funnits i princip lika länge som det funnits frimärken. Att samla frimärken är ett detektivarbete som kräver disciplin och ordning och reda av dess utövare. – Frimärkssamlandet är väldigt spännande. Det är ett perfekt sätt att lära sig om hur samhället har utvecklats samt dess historia. Frimärkssamlandet är som ett pussel där varje frimärke berättar sin historia i en större helhet. Det är upp till samlaren vilken del av historian man vill klura ut, berättar Christer Andersson på Sveriges Frimärksungdom (SFU).

Frimärken med ett visst motiv
Bland barn och ungdomar är det vanligast att samla på motiv. Ofta kan det handla om ett speciellt intresse som utövaren har. Exempelvis kan ett hundintresse göra att man väljer att samla på frimärken med hundar. Något som leder till att man ofta blir mer intresserad av de olika hundarna och väljer att ta reda på mer om raserna på frimärkena. – Samlandet bidrar till allmänbildning. Samtidigt är det en hobby som alla kan syssla med. Genom att delta i en av förbundets frimärksklubbar finns det möjlighet att träffa andra med samma intressen, samtidigt som man lär av varandra. Det är därför också en viktig hobby sett ur ett socialt perspektiv, berättar Christer.

frimarken2

Det behövs ledare
I varje klubb behövs det vuxna ledare. Som ledare får du b.la. möjlighet att delta i förbundets ledarskapsutbildningar. Något som är mer värt än pengar i längden. – Vi får ofta frågan ”hur mycket får jag?” när vi frågar om någon är intresserad av att bli ledare för en klubb. Vi kan inte erbjuda någon ersättning till våra ledare. Men vad vi däremot kan erbjuda är något mer attraktivt; nämligen erfarenhet. Något som många företag efterfrågar idag. Att ha varit aktivt i föreningar och att ha kunskap om ledarskap ger konkurrensfördelar på arbetsmarknaden, berättar Christer.

Frimärksskola på hemsidan
För dig som är intresserad av att veta mer om frimärkssamlandet finns det en bra frimärksskola på hemsidan. Det ger en bra introduktion till hur du går tillväga för att börja samla frimärken. Läs mer om frimärksskolan på hemsidan. Är du intresserad av att veta mer om frimärkssamlandet, eller vill du bli ledare för en klubb? Gå in på www.sfu.se eller maila kansli@ sfu.se för att ta reda på mer!


Hemsida

Mail:  kansli@sfu.se