Sveriges Ridgymnasium bäddar för glädje och framgångar

Sveriges Ridgymnasium bäddar för glädje och framgångar.

Matilda Svenrot från Lerum går första året på Sveriges Ridgymnasium i Kungsbacka. Hon är en ”hästbiten” tjej som red på Göteborgs Fältrittklubbs ridskola i två år innan hon sökte till SRG.


Innan jag började rida på GFRK red jag islandshästar i Floda, det var mest turridning men min lärare fokuserade mycket på ryttarens sits och hjälper, berättar hon.
Matilda pendlar till skolan varje dag, det tar ca en timma med tåg och buss var väg men det tycker hon inte är några problem.
– Jag åker till skolan även på loven för att hjälpa till att rida skolhästarna, det är så kul!

Vill studera vidare
– Första gången jag kom i kontakt med SRG var på gymnasiemässan i Göteborg. Det kändes perfekt för mig att gå Naturbruksprogrammet med inriktning Lantbruk, Häst/Ridsport. Jag var lite trött på att bara plugga teoretiska ämnen med på SRG är det mycket praktiskt lärande, det är inspirerande och man får arbeta med kroppen.
Matilda vill studera vidare efter gymnasiet och har valt att läsa de kurser som ger henne grundläggande behörighet för att söka till Hippologprogrammet på SLU eller till Polishögskolan.
– Jag har inte riktigt bestämt mig för om jag vill bli hippolog eller ridande polis, men jag har drygt två år kvar innan jag måste bestämma mig.
 Varför SRG?
– Det bästa med SRG är att det är en liten skola, man lär snabbt känna alla. Jag får alltid det stöd jag behöver, lärarna känner mig och vet redan vilka mål jag har satt upp och uppmuntrar och lär mig att göra saker bättre.
Det är ett mycket gott kamratskap, alla är trevliga och hjälper varandra. Även om det är en skola med många tjejer så blir det inte så mycket tjafs som man kan tro!
– Tidigare var jag mest intresserad av hoppning. På SRG har min ridning utvecklats – nu tycker jag att dressyr är nästan lika kul.
l Framtidsplaner?
– I årskurs 2 kommer jag att söka stipendium från Erasmus+ för att göra APL utomlands. Jag vill få erfarenhet om hur allt fungerar i andra länder samt knyta kontakter för framtiden.
– När jag tagit studenten hoppas jag kunna köpa en egen häst, jag vill gärna hopptävla och känna på hur det är att leva ”tävlingsliv”.

Hanna Nennesson från Falkenberg går första året på Sveriges Ridgymnasium i Varberg – med profilen SRGi. Hon började rida på Falkenbergsortens RF:s ridskola när hon var 6 år, för tre år sedan fick hon en egen ponny.

Hanna vill satsa på att nå toppen i hoppning – sedan får vi se hur långt det räcker säger hon.
– Jag vill utbilda mig till hippolog, unghästutbildare eller beridare på Flyinge, efter studierna vill jag arbeta utomlands innan jag startar eget företag för att utbilda och tävla hästar.

SRG idrottsprofil
SRG idrottsprofil är två valbara kurser för elever som vill satsa lite extra på sin ridning och samtidigt ha större möjlighet att kunna läsa kurser mot högskola.
– På det extra ridpasset rider jag min egen D- ponny varje vecka, han står uppstallad i närheten av Falkenberg.
– Jag rider skolhäst i ridkurserna på Naturbruksprogrammet, det ger mig möjlighet att prova olika hästar och det blir en lättare övergång till stor häst.
l Varför SRG?
– SRG ger mig en bra grund till studier och hästhållning – vilket jag behöver för att arbeta med hästar i framtiden. Det är bra att man kan välja att läsa kurser som ger grundläggande behörighet till högskola.
– Jag var rädd för att det skulle bli för mycket häst och studier samtidigt, men det går fint, säger Hanna.
– Det känns bra att vara omgiven av kunnig personal och det är väldigt god kamratskap på skolan. Möjligheten att få rida flera olika skolhästar utvecklar min ridning, det är en utmaning att hitta rätt knappar när man sitter upp på en ny häst.

Utlands APL
– Nästa år kommer jag att söka stipendium från Erasmus+ för att få en chans att åka på utlands APL. Jag vill gärna lära mig hur det fungerar i internationella tävlingsstall. Under våren kommer jag att göra två veckors APL hos Jakob Hellström, det ska bli spännande och roligt!


Hemsida