Kliv in i Elvis barndomshem – i Floda!

Hos TCB House of music på lilla Ön i Floda har du möjlighet att få känslan av hur självaste Elvis Presley växte upp. I ett nästintill identiskt uppbyggt hus som det i Tupelo, Mississippi. Men också ta del av en helt unik samling av instrument, scenkläder, guldskivor, pressklipp, tidningar och tavlor från flera världskända artister.


En av aktörerna bakom TCB House of music är Ulf Nilsson. Han är även känd som trummis i den legendariska gruppen The Cadillac band. Där bland andra Janne Lucas Persson, Börje ”Big B” Hallberg, Terry Wayne och Billy Burnett också ingår. Under resans gång har också bandet haft Mats MP Persson från Gyllene Tider, Johnny Z, Jimmy Svensson, Bo Eriksson, Lasse Hanzén, Anders Ehrenstråle och många andra musiker på gitarr. För tillfället är Ulf och gänget mitt uppe i planeringen av sin nästa turné i USA.
– Det brukar vara en intensiv period när vi är ute och turnerar. Den här gången är det tänkt att vi är borta en månad och spelar på olika platser, säger Ulf.

Eget rockmuséum
Bandet har en minst sagt fylld portfölj genom alla turnerande år, där de träffat och även haft samarbeten flera av musikhistoriens kungligheter. Under de 30 år som turnerande musiker har Ulf Nilsson samlat på sig mängder av exklusiva föremål från kända artister. Inne i de fyra rummen som TBC House of music inkluderar hänger bland annat Jonny Cash och Elvis elgitarrer, signerade foton av bland annat Frank Sinatra och självklart Elvis, som inte helt otippat också är den röda tråden genom rockmuséet. Dessutom finns här Jimmy Pages gitarr från Led Zeppelin-tiden, en elgitarr som beställdes av en av Frank Sinatras gitarrister, David Crockets gitarr, ett flertal andra gitarrer från bland annat Billy Burnette för att bara nämnatcb2 några rariteter. I ett annat rum hänger tavlor målade av bland annat Elvis trummis, Ebbot Lundberg, Tommy Blom, Billy Burnette med många flera. Anledningen till att den legendariska rocksamlingen och Elvishuset blev stationerat i just Floda är att Ulf själv bor här. Han hade spanat länge på lokalen. När alla förhandlingar äntligen blev klara, huset färdigbyggt och utställningen flyttat in kunde TBC House of music öppna upp dörrarna för allmänheten i våras.
– Rocksamlingen har vi tidigare visat upp på andra platsen i Sverige. Men nu har vi ett kontrakt på 15 år, så tanken är att det är här den ska vara framöver, säger Ulf. Just nu byggs här en biograf där man kommer att kunna se Elvis shower och filmer samt förstås andra filmer. På tomten finns en servering med rättigheter.

Erbjuder guidade turer
Ulf hoppas nu att både bussbolag och föreningar – förutom alla vi andra – också ska hitta hit.
– Ja, de är absolut välkomna för guidade turer, fastslår han. Skälet till att huset döptes till TCB är för att det står för Taking Care of Business. Som var Elvis motto.
– Namnet till The Cadillac band var DJ Fontanas idé. Han var som känt Elvis Presleys trummis och tyckte namnet var passande på grund av hans eget och Elvis intresse för just Cadillacbilar, avslutar Ulf.


Hemsida

Brovägen 7 i Floda

Telefon: 0739 26 30 00

Mail: tcb@tcband.se

Öppettider: Vard. 14–16 Helger 12–16
Priser: Vuxen 80 kr • Barn, 7–15 år, 30 kr